نحوه محاسبه اضافه کاری کارگران در سال ۱۴۰۲

نحوه محاسبه اضافه کاری کارگران در سال ۱۴۰۲ ، به این صورت است که باید به ازای هر ساعت کار اضافه ، مبلغ دستمزد ساعتی کارگر (24 هزار و 139 تومان) را ضرب در 1.4 نموده و آن را طبق جدول دستمزد ، به کارگر پرداخت کرد . بر این اساس ، قیمت اضافه کاری کارگران طبق سال قبل، معادل 33 هزار و 795 تومان به ازای هر ساعت کار اضافه است .

به گزارش پایگاه خبری رخداد اقتصادی؛بر اساس قانون ، میزان ساعت کاری کارگران در طول هفته ، مشخص شده است ؛ با این وجود ، همواره کسانی هستند که بنا به دلایلی ، قصد دارند بیش از میزان مجاز ساعت کاری ، در محل کار حضور یافته و اضافه کاری کنند . اما نکته مهم آن است که کارگران ، به ازای کار اضافی ، حق دریافت اجرت یا مزد را نیز خواهند داشت .

 از آن جهت که اضافه کاری کارگران ، در زمره حقوق و مزایای کارگران محسوب شده و نقش مهمی در ترمیم مزد آنها ایفا می کند ، اطلاع از جدول و نحوه محاسبه قیمت هر ساعت اضافه کاری ، ضروری به نظر می رسد ؛ چرا که بعضا ، ممکن است کارفرمایان ، قیمت هر ساعت کار اضافه را کمتر از مقدار قانونی محاسبه نموده و به این ترتیب ، کارگران ، متضرر شوند .

اضافه کاری کارگران چیست

به طور کلی ، حمایت از کارگران در قانون کار ، ایجاب می کند که ساعات کاری آنها ، تعیین شود تا به این ترتیب ، جلوی کار اضافی آنها ، گرفته شده و یا در ازای آن ، حقوق بیشتری به کارگران تعلق گیرد . اما گاهی ، کارگران مشمول قانون کار ، ساعات بیشتری را در محل کار حضور یافته و کار می کنند . در چنین حالتی ، اصطلاحا باید اضافه کاری کارگران ، محاسبه شده و به آنها ، مزد بیشتری تعلق گیرد .

سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که اضافه کاری کارگران چیست ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که طبق ماده 51 قانون کار ، در حالت عادی ، به غیر از مواردی که در این قانون مستثنی شده است ، ساعات کاری برای کارگران ، نباید از 8 ساعت در روز ، تجاوز کند .

البته ، کارفرما می تواند با توافق کارگران یا نماینده آنها ، ساعات کاری را در برخی از روزهای هفته ، بیشتر و در برخی روزها ، کمتر از میزان ذکر شده نماید ؛ به شرط اینکه مجموع ساعت کاری کارگران در طول هفته ، بیشتر از 44 ساعت نشود .

لذا هر میزان ساعت کاری بیشتر از ساعات ذکر شده ، می بایست به عنوان اضافه کاری کارگران محسوب شده و به ازای هر ساعت کار اضافی توسط کارگر ، کارفرما می بایست بر اساس جدول اضافه کاری ، قیمت هر ساعت کار اضافی ۱۴۰۲ را محاسبه و مبلغ آن را به ایشان پرداخت نماید .

 

شرایط اضافه کاری کارگران ۱۴۰۲

در قسمت قبل ، توضیح دادیم که اضافه کاری کارگران چیست . همانطور که اشاره شد ، هر میزان ساعت کاری فراتر از ساعات کاری تعیین شده طبق قانون ، کار اضافی محسوب شده و کارگر را مستحق دریافت مزد می سازد . اما سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که شرایط اضافه کاری کارگران 1402 چیست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در قانون کار ، شرایط خاصی برای انجام اضافه کاری کارگران تعیین شده است و در واقع ، کارگران ، همیشه هم مجاز به انجام کار اضافی نیستند . به همین مناسبت ، در این قسمت ، برخی از مهم ترین شرایط اضافه کاری کارگران را توضیح داده و سپس ، قیمت هر ساعت اضافه کاری در سال ۱۴۰۲ را شرح خواهیم داد .

بر اساس ماده 59 قانون کار ، شرایط اضافه کاری کارگران ، آن است که در حالت عادی ، علاوه بر اینکه کارگر باید با انجام اضافه کاری موافق باشد ، پرداخت قیمت اضافه کاری به ازای هر ساعت کار اضافی نیز ، الزامی می باشد . البته ، باید در نظر داشت که ساعات کار اضافی کارگران در طول روز ، نباید از 4 ساعت بیشتر شود و به عبارت دیگر ، مجموع ساعات کاری کارگر در طول روز ، بیشتر از 12 ساعت شود ؛ مگر در موارد استثنایی ، آن هم با توافق طرفین .

لازم به ذکر است که بر اساس ماده 60 قانون ، گاهی ، ارجاع اضافه کاری به کارگر ، علی رغم رضایت وی نیز ، مورد پذیرش خواهد بود . به شرط اینکه انجام کار اضافه ، برای جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی یا ترمیم خسارات ناشی از این حوادث بوده ، یا به منظور اعاده فعالیت کارگاه ، پس از بروز خوادثی همچون سیل یا زلزله ، اجتناب ناپذیر باشد .

در چنین شرایطی ، می توان به میزان 8 ساعت علاوه بر ساعات کار اصلی ، انجام کار اضافه را از کارگران درخواست نمود . اما کارفرما مکلف است پس از انجام کار اضافه ، ظرف مهلت 48 ساعت ، موضوع را به اداره کار اطلاع داده تا ضرورت کار اضافه و مدت آن ، مشخص شود ؛ در غیر این صورت ، کارفرما مکلف به پرداخت غرامت و خسارات وارده به کارگران خواهد بود .

بر اساس ماده 52 قانون کار ، در مشاغل سخت و زیان آور و همچنین ، در کارهای زیر زمینی همچون کار در معدن ، میزان ساعات کاری افراد ، نباید از 6 ساعت در روز و 36 ساعت در هفته بیشتر شود و به همین دلیل ، کارگران مشاغل سخت و زیان آور و زیر زمینی ، شرایط اضافه کاری را نخواهند داشت .

بر اساس ماده 83 قانون کار ، انجام اضافه کاری برای افرادی که سن آنها کمتر از 18 سال می باشد ( کارگر نوجوان ) ، غیر قانونی و ممنوع بوده و افرادی که چنین کارگرانی را به کار اضافی بگمارند ، مشمول ضمانت اجرای ذکر شده در قانون ، خواهند بود .

بر اساس ماده 61 قانون کار ، ارجاع اضافه کاری به کارگرانی که کار شبانه انجام می دهند یا شغل آنها ، جزء کارهای خطرناک و سخت و زیان آور است نیز ، ممنوع می باشد و این افراد ، شرایط اضافه کاری را ندارند .

فرمول نحوه محاسبه آنلاین اضافه کاری کارگران 1402

در صورت وجود شرایط اضافه کاری ، کارگر ، مستحق دریافت مزد به ازای ساعات کاری اضافه خواهد بود . اما سوال این است که قیمت هر ساعت اضافه کاری بر اساس فرمول محاسبه اضافه کاری و جدول محاسبه اضافه کاری کارگران ، چقدر است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس ماده 59 قانون کار ، قیمت هر ساعت اضافه کاری در سال ۱۴۰۲ ، به میزان 40 درصد اضافه بر مزد ، به ازای هر ساعت کار عادی می باشد . بر این اساس ، فرمول نحوه محاسبه آنلاین اضافه کاری کارگران ، به این صورت است که :

قیمت هر ساعت کار اضافه = قیمت یک ساعت کار عادی + 40 درصد از دستمزد یک ساعت کار عادی .

 

بر اساس این فرمول محاسبه ، برای اطلاع از قیمت هر ساعت اضافه کاری سال 1402 ، می بایست ابتدا ، قیمت هر ساعت کار را محاسبه نموده و سپس ، به میزان 40 درصد از آن را نیز ، به قیمت آن افزود . به عنوان نمونه ، در صورتی که قیمت هر ساعت کار عادی در طول روز ، معادل 24 هزار تومان باشد ، مبلغ و قیمت هر ساعت اضافه کاری ، 33 هزار تومان خواهد بود که در ادامه ، جدول آن را ذکر خواهیم کرد .

جدول اضافه کاری کارگران

اضافه کاری کارگران ، مشمول پرداخت مبالغی تحت عنوان اضافه کاری است که در کنار میزان عیدی کارگران ، یکی از اقلام دریافتی های آنان محسوب می شود . به همین دلیل ، بسیاری از کارگرانی که بنا به دلایلی ، اقدام به انجام کار اضافه می نمایند ، این سوال را مطرح می کنند که محاسبه آنلاین اضافه کاری کارگران به چه صورت انجام می شود ؟

به این منظور ، در این قسمت ، قصد داریم قیمت هر ساعت اضافه کاری کارگران را بر اساس جدول اضافه کاری کارگران ، بیان نماییم . به منظور اطلاع از قیمت اضافه کاری کارگران ، ابتدا می بایست قیمت هر ساعت کار عادی را دانسته و سپس ، به میزان 40 درصد به آن افزود تا قیمت هر ساعت اضافه کاری ، مشخص شود .

به طور میانگین ، هر فرد در طول روز ، به میزان 7 ساعت و 20 دقیقه ، مشغول به کار می باشد که مزد روزانه کارگران در همان سال را می بایست تقسیم بر آن نمود تا قیمت هر ساعت کار عادی ، مشخص شود . بر اساس بخشنامه مزد ، قیمت هر ساعت کار عادی (که با تقسیم 1/769/428 حقوق روزانه بر ساعت کاری روزانه به دست می آید)، حدودا به مبلغ 24 هزار و 139 تومان می رسد و 40 درصد این مبلغ، حدود 9 هزار و 655 تومان می باشد.

بنابراین ، با جمع 40 درصد هر ساعت کار عادی یعنی 9 هزار و 655 تومان با قیمت هر ساعت کار عادی، یعنی مبلغ 24 هزار و 139 تومان، کارگران به ازای هر ساعت کار اضافی ، به میزان 33 هزار و 795 تومان ، مزد دریافت می کنند . لذا ، در پایان هر ماه کاری ، ساعات کاری اضافه را می توان در مبلغ 33 هزار و 795 تومان ضرب نمود تا جمع کل دریافتی اضافه کارگران ، مشخص شود .

قیمت اضافه کاری کارگران ساعتی چند محاسبه می شود

از آن جهت که یکی از مهم ترین اقلام مزد کارگران ، اضافه کاری ایشان محسوب می شود ، به کرات این سوال مطرح می شود که قیمت اضافه کاری کارگران ساعتی چند محاسبه می شود ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس ماده 59 قانون کار ، یکی از شرایط انجام کار اضافی توسط کارگران ، آن است که 40 درصد اضافه بر مزد هر ساعت کار عادی ، می بایست به کارگران پرداخت شود .

بنابراین ، برای محاسبه قیمت اضافه کاری کارگران ، ابتدا باید قیمت هر ساعت کار عادی را مشخص نموده و سپس ، طبق فرمول ذکر شده ، به میزان 40 درصد به آن افزود تا مبلغ اضافه کاری کارگران ، مشخص شود .

بر اساس جدول حقوق کارگران ، مزد روزانه کارگران ، 1/769/428 ریال است که برای هر ساعت کار (7 ساعت و 20 دقیقه کار استاندارد روزانه) 24 هزار و 139 تومان می شود و چهل درصد این مبلغ ، یعنی حدودا 9 هزار و 655 تومان می باشد. با جمع قیمت هر ساعت کار و 40 درصد آن، قیمت هر ساعت اضافه کاری کارگران ، مشخص شود . بر این اساس ، در سال 1402 ، قیمت اضافه کاری کارگران ، معادل 33 هزار و 795 تومان به ازای هر ساعت کار اضافه است .

 

سقف اضافه کاری کارگران در ماه

در تبصره ماده 59 قانون کار ، پیش بینی شده است که ساعات کار اضافی که توسط کارفرما به کارگران ارجاع می شود ، نباید از 4 ساعت در طول روز ، بیشتر باشد ؛ مگر در موارد استثنایی که طرفین ، در این خصوص توافق نمایند . این مورد ، ناظر بر اضافه کاری در حالت عادی است .

اما در ماده 60 همین قانون ، پیش بینی شده است که در مواردی که به دلیل جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی یا اعاده فعالیت کارگاه ، نیاز به کار اضافی باشد ، کارفرما می تواند با پرداخت اضافه کاری ، به میزان 8 ساعت در طول روز ، از کارگران تقاضای انجام کار اضافه نماید ؛ اما این امر استثنا است و ضرورت آن ، می بایست به تایید اداره کار برسد .

در همین رابطه ، سوالی مطرح می شود مبنی بر اینکه سقف اضافه کاری کارگران در ماه چقدر است ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در شرایط عادی ، مدت زمان اضافه کاری ، روزانه 4 ساعت است و اگر ماه را سی روزه در نظر بگیریم ، حداکثر یا سقف مدت زمان اضافه کاری کارگران ، 120 ساعت در طول ماه می باشد .

حق بیمه اضافه کاری کارگران

در ارتباط با محاسبه آنلاین اضافه کاری کارگران ، این سوال نیز مطرح می شود که آیا اضافه کاری کارگران ، مشمول پرداخت حق بیمه می شود یا خیر ؟ به عبارت دیگر ، آیا کارگران ، به ازای ساعات کاری اضافی خود ، می بایست اقدام به پرداخت حق بیمه سازمان تامین اجتماعی نمایند ؟

پاسخ به این سوال ، مثبت است ؛ چرا که بر اساس بند 5 ماده 2 قانون تامین اجتماعی ، مزد یا حقوق یا کارمزد کارگران ، شامل هرگونه وجوه و مزایای نقدی یا غیر نقدی مستمر است که در قبال کار ، به بیمه شده ، پرداخت می گردد . بنابراین ، از آن جهت که بر اساس قانون ، اضافه کاری کارگران ، جزء مزایای مستمر دریافتی کارگران محسوب می شود ، به نوعی مشمول پرداخت حق بیمه خواهد بود .

لازم به ذکر است که علاوه بر حقوق پایه و حق فوق العاده اضافه کاری کارگران در سال ۱۴۰۲ ، سایر اقلام ، همچون بن کارگری ، حق مسکن ، حق خوار و بار ، هزینه ایاب و ذهاب و غیره نیز ، جزء حقوق و مزایای مستمر بوده و مشمول پرداخت حق بیمه می شود ؛ فلذا حق بیمه اضافه کاری کارگران نیز ، مشابه آنها است .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت اضافه کاری کارگران در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قیمت اضافه کاری کارگران پاسخ دهند .

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.