فدرال رزرو چیست؟/ بررسی ساختار، جلسات و اهداف فدرال رزرو
بانکهای مرکزی در اقتصاد تمامی کشورها نقش اساسی دارند. این بانکها به عنوان نقطه اتصال تمامی بانکهای خصوصی و دولتی عمل میکنند. به علاوه، در بسیاری تصمیمات کلان اقتصادی مانند تعیین نرخ سود بانکی، انتشار اوراق قرضه دولتی، نرخ مبادله ارز و غیره تاثیر دارند.
بانکهای مرکزی در اقتصاد تمامی کشورها نقش اساسی دارند. این بانکها به عنوان نقطه اتصال تمامی بانکهای خصوصی و دولتی عمل میکنند. به علاوه، در بسیاری تصمیمات کلان اقتصادی مانند تعیین نرخ سود بانکی، انتشار اوراق قرضه دولتی، نرخ مبادله ارز و غیره تاثیر دارند. میزان تاثیرگذاری بانک مرکزی به مدل اقتصادی و سیاسی هر کشور بستگی دارد و از این رو در هر کشور ممکن است این بانک وظایف و محدودیتهایی ویژه همان سرزمین داشته باشد.
در این مقاله با فدرال رزرو آشنا ميشوید و در نهایت میفهمید که چرا اقدامات و اخبار اقتصادی آن در معاملات فارکس، سهام و کریپتو اهمیت زیادی دارد.
فدرال رزرو چیست؟
به بیان ساده و با استناد به مقاله فدرال رزرو وبسایت دنیای ترید، فدرال رزرو یا Federal Reserve بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا است. به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان و همچنین نقطه مرکزی مبادلاتی بین تمامی کشورها و همچنین مبدا رایجترین ارز جهان یعنی دلار آمریکا، واضح است که سیاستهای بانک مرکزی آمریکا تاثیرات بزرگی نه فقط در اقتصاد آن کشور بلکه اقتصاد کل جهان دارد. در بسیاری اخبار و تحلیلهای اقتصادی به اختصار به بانک مرکزی آمریکا فِد یا FED نیز میگویند. رزرو به معنای ذخیره است و از این رو میتوان فدرال رزرو را صندوق ذخیره فدرال معنا کرد. در ادامه علت این نامگذاری را متوجه خواهید شد.
برای بازدید از سایت فدرال رزرو کلیک کنید.
به سبب سیستم ایالتی آمریکا فدرال رزرو در مرکز ۱۲ ایالت آن کشور نیز شعبه دارد. مثلا ما فدرال رزرو شیکاگو و فدرال رزرو نیویورک داریم. اگر به وبسایت فدرال رزرو سر بزنید میتوانید اطلاعاتی درباره ساعت جلسه فدرال رزرو به وقت ایران و رویدادهای پیش روی این بانک به دست آورید. در این جلسات معمولا سیاستهای بانک درباره نرخ بهره و نحوه کنترل تورم یا دیگر سیاستهای اقتصادی تعیین میشود. به همین علت رویدادهای فدرال رزرو از نظر تحلیل فاندمنتال یا بنیادی اهمیت ویژه دارد.
وظایف و اختیارات فدرال رزرو چیست؟
به طور کلی فدرال رزرو یا بانک مرکزی آمریکا این وظایف را دارد:
به بیان سادهتر، اصلیترین کارکرد فدرال رزرو در اقتصاد آمریکا این است که تلاش کند نرخ تورم را کنترل کند، بازار اشتغال را حفظ کند و با رکود اقتصادی و از دست دادن مشاغل توسط شهروندان مبارزه کند، و همچنین بر رفتارهای مالی موسسات و شرکتها نظارت کند تا جلوی آسیب اقتصادی به سبب تخلفات آنها را بگیرد.
تاریخچه و سابقه فدرال رزرو
در سال ۱۹۱۳ پس از یک سری بحرانها و تشنجهای اقتصادی در آمریکا و همچنین مشکلات مالی و ورشکستگی بانکها، کنگره کشور به این نتیجه رسید که بهتر است سازمانی مرکزی تشکیل شود تا امور مالی، بانکی و اقتصادی کشور را به طور مرکزی مدیریت کرده و بر موسسات مالی نظارت داشته باشد. بدین سبب کنگره «قانون فدرال رزرو» را تصویب کرد و در آن برای فدرال رزرو سه وظیفه اساسی تعیین نمود:
برای بسیاری ممکن است این سوال پیش بیاید که فدرال رزرو سازمانی دولتی است یا غیردولتی؟ از این نظر این بانک مرکزی جالب است چون بر اساس قانون کنگره تصویب شده است اما در عین حال بودجهای از دولت دریافت نمیکند بلکه تمامی هزینههای سازمان را باید از طریق فعالیتهای اقتصادی خودش تأمین کند.در عین حال اعضای اصلی توسط رئیس دولت یا همان رئيس جمهور انتخاب میشوند اما در عین حال اگر تصمیمی در شورای آنها به تصویب برسد برای اجرای آن نیازی به موافقت رئیس جمهور یا کنگره ندارند.
اعضای فدرال رزرو
فدرال رزرو توسط هیئتی هفت نفره مدیریت میشود. همچنین ۱۲ شعبه در ایالات آمریکا دارد که رؤسای آنها نیز در جلسات هیئت بازار آزاد فدرال یا FOMC شرکت میکنند ولی فقط پنج نفر از آنها حق رأی دارند. هفت نفر عضو هیئت مدیره فدرال رزرو توسط رئیسجمهورهای آمریکا انتخاب میشوند. طبق قانون همچنین تمامی بانکهای آمریکا باید زیر نظارت فدرال رزرو قرار بگیرند و در بانکهای محلی فدرال رزرو سهام داشته باشند.
بانک مرکزی آمریکا یا فدرال رزرو نهادی نسبتا مستقل است، چون با وجود این که اعضای هیئت مدیره هفت نفره توسط رئیسجمهور منصوب میشوند اما برای اجرای تصمیمات این هیئت نیازی به تأیید رئیس جمهور یا کنگره نیست. بسیار اتفاق میافتد که اعضای هیئت مدیره در زمان چندین رئیسجمهور بر سر کار باقی میمانند.
رئیس کنونی فدرال رزرو کیست؟
در زمان نوشتن این مقاله، آقای جروم پاول ریاست کل فدرال رزرو را بر عهده دارد که از سال ۲۰۱۸ ریاست این نهاد را بر عهده داشته و در سال ۲۰۲۲ توسط جو بایدن رئیس جمهور فعلی در سمت خود ابقا شده است. دیگر اعضای اصلی هیئت مدیره لیل برینارد، میشل بومن، لیزا کوک، فیلیپ جفرسون و کریستوفر والر هستند.
منبع درآمد فدرال رزرو
فدرال رزرو یک سازمان است و طبیعتا باید به تمام کارمندان خود حقوق بدهد. همچنین بخش اعظم درآمد سازمان باید به خزانه آمریکا واریز شود. به عنوان سازمانی غیر دولتی، حقوق کارکنان سازمان از محل درآمدهای خود فدرال رزرو پرداخت میشود. درآمد اصلی فدرال رزرو از دو چیز است:
هر سال این درآمد کل به فدرال رزرو میرسد و پس از این که بانکهای مختلف هر یک سهم خود را برداشتند باقیمانده به خزانهداری آمریکا واریز میشود. مثلا در سال ۲۰۱۵ درآمد فدرال رزرو حدود ۱۰۰ میلیارد دلار آمریکا بود که پس از پرداخت سهم بانکها، حدود ۹۸ میلیارد آنرا به خزانه واریز کرد. این درآمد در ۲۰۲۰ حدود 88 میلیارد دلار بود که 87 میلیارد آن به خزانه آمریکا واریز شد.
عملکرد فدرال رزرو آمریکا چگونه است؟
عملکرد فدرال رزرو را از چند جهت میتوان بررسی کرد. در ادامه به تکتک این موارد میپردازیم.
نظارت و کنترل موسسات مالی برای جلوگیری از بحرانهای بانکی و اقتصادی
همانطور که گفتیم این بانک مرکزی در سال ۱۹۱۳ و در اصل با انگیزه جلوگیری از بحرانهای مالی تاسیس شد. بحرانهای مالی میتوانند صورتهای گوناگون بگیرند، مانند نرخ تورم بالا که باعث گران شدن سریع و بیش از حد کالاها میشود.
گرانی به نوبه خود میتواند منجر به مشکلات و بحرانهای بزرگتر اقتصادی شود و در نهایت با ایجاد ناآرامی و خشونت در اجتماع و ناپایداری سیاسی کل کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین رکود اقتصادی و بیکاری نیز میتواند به مشکلات گسترده در سطح کشور منجر شود. یکی از بدترین بحرانهای اقتصادی زمانی است که رکود و تورم با یکدیگر رخ دهند، یعنی از یک طرف بیکاری بالا باشد و از طرف دیگر قیمتها دائما بالا برود.
به همین علت دولتهای مختلف سعی میکنند با استفاده از بانک مرکزی در کنار دیگر سیاستها و ابزارها تورم را کنترل کنند. در مجموع از زمان تاسیس فدرال رزرو به خوبی توانسته با مدیریت و سیاستگذاری مالی و نظارت بر بانکهای آمریکا در بسیاری موارد یا جلوی بحرانهای اقتصادی را بگیرد.
فدرال رزرو همچنین به عنوان سیستم مرکزی تسویه چکها عمل میکند.
تامین وام و اعتبار برای جلوگیری از ورشکستگی بانکها و موسسات مهم
رزرو در اصل به معنای ذخیره است. فدرال رزرو بدین سبب به معنای صندوق ذخیره فدرال معنا کرد. علت این است که بانکهای آمریکا در فدرال رزرو محلی خود منابیع را ذخیره میکنند. این منابع سپس میتواند برای وام دادن بانکها به یکدیگر استفاده شود. همچنین خود فدرال رزرو نیز میتواند به بانکها و سایر موسسات اعتباری، شرکتهای بیمه و غیره وام دهد تا در شرایط بحرانی جلوی فروپاشی آنها به سبب شرایط بحرانی یا نوسانات شدید بازار را بگیرد.
بحرانهای اقتصادی دلایل زیادی دارند و از این رو بالاخره زمانی رخ میدهند. بدین ترتیب در بسیاری موارد مانند بحران اقتصادی ۱۹۳۰ آمریکا، رکود گسترده در سال ۲۰۱۰ و یا رکود اقتصادی به سبب پاندمی کرونا در سال ۲۰۲۰ فدرال رزرو به عنوان آخرین وام دهنده عمل میکند. به عبارت دیگر مثلا اگر بانک یا موسسه مالی مهمی در خطر ورشکستگی باشد و از جای دیگری نتواند قرض کند تا خود را از آن وضعیت نجات دهد، فدرال رزرو میتواند پس از بررسی شرایط به آن بانک یا موسسه مالی وام بدهد و آنرا از ورشکستگی نجات دهد.
البته معمولا فدرال رزرو تنها در صورتی این کار را میکند که تشخیص دهد ورشکستگی بانک یا موسسه مذبور آثار منفی اقتصادی بسیار مهمی در سطح کشور یا جهان خواهد داشت.
رابطه فدرال رزرو و نرخ بهره چیست؟
در اول کار بیایید ببینیم اصولا نرخ بهره چه معنایی دارد. اگر برای شما پیش آمده که از بانک وام بگیرید میدانید که مثلا اگر بانک ۱۰ میلیون به شما وام بدهد معمولا هنگام بازپرداخت از شما ۱۱ میلیون یا بیشتر پس میگیرد. این مبلغ اضافی در واقع همان نرخ بهره است که به صورت درصد تعیین میشود. نرخ بهره بانکها متفاوت است و به شرایط و طرحهای آنها نیز بستگی دارد.
حال اگر قبول کنیم که فدرال رزرو بانک مرکزی آمریکا است و در واقع بانک بانکها است، یعنی بانک بسیار عظیمی که تمامی بانکهای دیگر کشور مشتریان آن هستند، میفهمیم که نرخ بهره فدرال رزرو چیست. زمانی که بانکی از فدرال رزرو پول قرض میکند در موعد بازپرداخت باید آنرا با نرخ بهره به این بانک مرکزی پس دهد.
اهمیت نرخ بهره فدرال رزرو در آنجاست که چون از بانکها دریافت میشود، روی نرخ بهره و خدمات تمامی بانکهای کشور آمریکا اثر عمدهای میگذارد. نرخ بهره به نوبه خود روی میزان نقدینگی و نرخ تورم (میزان گران شدن کالاها) اثر زیادی دارد. در اینجا وارد مباحث عمیقتر اقتصادی این بحث نمیشویم چون احتمالا شما حوصله آنرا ندارید و برایتان مهمتر است بدانید که چه تاثیری روی معاملات دارد.
اهمیت نرخ بهره فدرال رزرو در معاملات فارکس، سهام و کریپتو
به طور کلی بالاتر رفتن نرخ بهره فدرال رزرو باعث کمتر شدن فعالیت اقتصادی و رشد اقتصادی میشود. بالعکس پایینتر رفتن آن نقش محرک اقتصادی را دارد. زمانی که رشد اقتصادی در کشوری بیشتر شود ارزش پول آن کشور نیز بالاتر میرود. در مقابل عاملی مانند تورم نیز باعث کمتر شدن ارزش پول یک کشور میشود.
فدرال رزرو از دو طریق عمده روی ارزش پول یک کشور اثر میگذارد. زمانی که نرخ بهره را تغییر میدهد، و زمانی که با دادن وام یا محرکهای اقتصادی به بازار باعث رشد اقتصادی و یا مقابله با رکود میشود. روی ارزش سهام شرکتهای یک کشور بسیار از رونق و رشد اقتصادی تاثیر میپذیرد. همچنین ارزش پول آن نیز در مبادلات فارکس تحت تاثیر سیاستهای بانک مرکزی قرار دارد.
تاریخ جلسه فدرال رزرو
جلسات مهم فدرال رزرو در کمیته بازار آزاد یا FOMC تشکیل میشوند. تاریخ دقیق جلسه فدرال رزرو معمولا هشت بار در سال (یک بار در هر ۴۵ روز) برگزار شده و درباره مسائلی نرخ بهره، سیاست پولی انقباضی و انبساطی و همچنین کمکهای مالی و محرکهای اقتصادی رایگیری میکنند. البته بر حسب شرایط ممکن است فدرال رزرو جلسات خارج از برنامه نیز برگزار نماید.
جمعبندی: نکات مهم فدرال رزرو
به طور کلی فدرال رزرو بانک مرکزی آمریکا است و وظایف یک بانک مرکزی از قبیل کنترل و نظارت بر دیگر بانکها و موسسات مالی و اعتباری را بر عهده دارد. همچنین میتواند سیاستهای پولی و مالی را تعیین کرده و درباره کمکهای مالی اضطراری به شرکتها و موسساتی که در معرض ورشکستگی هستند تصمیم بگیرد.
از نظر تحلیل بنیادی یا فاندمنتال نشستهای کمیته بازار آزاد فدرال یا FOMC بسیار مهم هستند چون درباره مسائل و نرخهایی که اثر مهمی روی اقتصاد کلان آمریکا و جهان دارد تصمیم میگیرند. این نشستها همیشه روی معاملات فارکس، سهام، کالاها و فلزات و همچنین ارز دیجیتال اثر میگذارند.
انتهای پیام/
مطلب منتشر شده یک پیام تبلیغاتی است و پایگاه رخداد اقتصادی در قبال آن تعهد و مسئولیتی ندارد.