در پیشنشست همایش حقوق ملت و آزادیهای مشروع در منظومه فکری حضرت آیتالله خامنهای بیان شد؛
طحاننظیف: هیچ مسئول و متفکری به اندازه مقام معظم رهبری بر مشارکت مردم تاکید نداشته است
سخنگوی شورای نگهبان گفت: هیچ مسئول و متفکری به اندازه مقام معظم رهبری بر مشارکت مردم تاکید نداشته است.
به گزارش پایگاه خبری رخداد اقتصادی به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان، هادی طحاننظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در چهل و دومین پیشنشست همایش بینالمللی حقوق ملت و آزادیهای مشروع در منظومه فکری حضرت آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی) که با موضوع نسبت حقوق ملت و آزادیهای مشروع با افزایش مشارکت سیاسی مردم برگزار شد، اظهار داشت: رویکردهای مختلفی نسبت به حضور مردم در حکمرانی اسلامی وجود دارد.
دبیر علمی همایش بینالمللی حقوق ملت و آزادیهای مشروع در منظومه فکری آیتالله خامنهای خاطرنشان کرد: در نظام و نظریه مردمسالاری دینی که برآمده از انقلاب اسلامی است، هم مردم نقش بیبدیلی دارند و هم احکام و موازین شرعی مبنای عمل است؛ این رویکرد بر مبنای نظرات امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری است که جنبه عملی نیز پیدا کرده است.
وی گفت: مردم در اداره اجتماع و سرنوشت جامعه اسلامی مسئولیت دارند و این، یک نقشآفرینی کلان اجتماعی و احساس مسئولیت نسبت به یکدیگر است؛ بزرگان دینی این مسئولیت مردم را ولایت مسلمین نسبت به یکدیگر توصیف کردهاند؛ بنابراین نقشآفرینی و مشارکت مردم در نظام اسلامی اهمیت دارد و باور نظام اسلامی به نقشآفرینی مردم در عرصه حکمرانی است.
طحاننظیف: هیچ مسئول و متفکری به اندازه مقام معظم رهبری بر مشارکت مردم تاکید نداشته است
چرایی مشارکت مردم در عرصه سیاسی
طحاننظیف در ادامه بر این مساله تاکید کرد که مردم در نظام اسلامی مهم هستند و باید در عرصههای سیاسی به خصوص انتخابات مشارکت داشته باشند و این مشارکت به نوعی مشورت دادن به حاکمیت است و در این راستا امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری همواره بر نقشآفرینی و مشارکت مردم تاکید داشته و اداره حکومت اسلامی را با حضور مردم معنادار دانستهاند.
وی اضافه کرد: همچنین مشارکت مردم جلوهای از امر به معروف و نهی از منکر است. مشارکت مردم در وجه ایجابی، حکومت عدل و حق را محقق، نظام اسلامی را ایجاد و شعائر اسلامی را برپا میکند و در نتیجه موجب اعتلای کشور، اقتدار ایران اسلامی، رونق تولید و اقتصاد، سلامت محیط اجتماعی، گسترش علم و فناوری و عدالت قضائی خواهد شد.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان نتایج سلبی مشارکت مردم را هم جلوگیری از تضعیف نظام سیاسی، فرهنگ اسلامی و اقتصاد جامعه اعلام کرد.
اداره اجتماع نیازمند مردم است
این استاد دانشگاه همچنین براساس سخنان رهبر معظم انقلاب بیان داشت: بدون مشارکت مردم، امکان تحقق بخشیدن به حاکمیت اسلام ممکن نیست. همچنین هیچ حکومتی بدون پشتوانه مردمی قادر به اداره امور خودش نخواهد بود؛ نظام اسلامی و حتی اولیای الهی همچون پیامبر اکرم (ص) و امیرالمومنین (ع) نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نیستند؛ بنابراین تحقق حاکمیت مشروع وابسته به خواست و اراده مردم است.
وی این نکته را هم عنوان کرد که در نظام اسلامی این باور نسبت به مردم وجود دارد که در حکمرانی و اداره اجتماع نیازمند مردم هستیم و این امر ناشی از کرامت و ارزشمندی مردم است.
طحاننظیف: هیچ مسئول و متفکری به اندازه مقام معظم رهبری بر مشارکت مردم تاکید نداشته است
تاکید رهبری بر مشارکت مردم
دبیر علمی همایش بینالمللی حقوق ملت و آزادیهای مشروع در منظومه فکری آیتالله خامنهای در جمعبندی صحبتهایش گفت: وقتی به بیانات رهبر معظم انقلاب در این سالها نگاه میکنیم، میتوانیم این گزاره را با آسودگی خاطر بیان میکنیم که هیچ مسئول و متفکری به اندازه ایشان بر مشارکت مردم در نظام جمهوری اسلامی ایران تاکید نداشته است.
سخنگوی شورای نگهبان در همین رابطه به ارائه چهار راهبرد از سوی مقام معظم رهبری برای برگزاری انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد که مشارکت یکی از آن راهبردها بود و این چهار راهبرد، حدود ۱۱ ماه پیش از برگزاری انتخابات ارائه شد.
طحاننظیف در پایان سخنانش خواستار بررسی سیاستهای کلی انتخابات که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده از منظر تناسب آنها با مشارکت سیاسی هم شد و گفت: این سیاستها که نظام مسائل انتخابات است، در مهر ۱۳۹۵ ابلاغ شد و اجرای آن بر افزایش مشارکت اثر خواهد گذاشت. اقداماتی در راستای اجرای سیاستهای کلی همچون اصلاح قانون انتخابات مجلس، ابلاغیه شورای نگهبان در خصوص شرایط داوطلبان انتخابات ریاستجمهوری و تصویب قانون شفافیت منابع مالی نامزدها انجام شده، اما همچنان با مطلوب سیاستهای کلی انتخابات فاصله دارد.
وی این نکته را هم بیان داشت که مولفههای مهمی بر مشارکت اثر دارند که هرکدام از آنها باید به طور جداگانه مورد بررسی قرار بگیرند که یکی از آنها تبلیغات است. تبلیغات هم میتواند بر تشویق مردم و نامزدها برای مشارکت در انتخابات اثر بگذارد و هم میتواند موجب کنارهگیری نامزدها و مردم از عرصه انتخابات شود.
طحاننظیف: هیچ مسئول و متفکری به اندازه مقام معظم رهبری بر مشارکت مردم تاکید نداشته است
تقدیر از فعالیتهای مرکز پژوهشهای مجلس
طحاننظیف همچنین در ابتدای سخنانش در خصوص مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی که این نشست با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان در آنجا برگزار شد، نیز بیان داشت: مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی را خانه خودم میدانم. همواره به آن روزهایی که در این مرکز بودم، افتخار میکنم.
وی خاطرنشان کرد: نمایندگان با مشغلههایی که دارند، باید نقطه اتکایشان مراکز پژوهشی و اندیشکدهها و به طور خاص مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی باشد. خوشبختانه مرکز پژوهشهای مجلس بازوی مشورتی خوبی برای نمایندگان است. امیدوارم جایگاه این مرکز روز به روز در میان نمایندگان و تصمیمگیران ارتقاء یابد.
انتهای پیام/