در حاشیه اجلاسیه رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای؛
دیدار رئیس قوه قضائیه با رئیس دیوانعالی جمهوری خلق چین و عالیترین مقام قضایی کشورهای تاجیکستان، قزاقستان، هند و ازبکستان
حجتالاسلام محسنیاژهای به منظور شرکت در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، وارد هانگژو چین شد و مورد استقبال رسمی مقامات این کشور قرار گرفت.
به گزارش پایگاه خبری رخداد اقتصادی به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، حجتالاسلام محسنیاژهای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در صدر یک هیئت عالیرتبه قضایی، عصر روز دوشنبه (یک اردیبهشت) به منظور شرکت در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، وارد هانگژو چین شد و مورد استقبال رسمی مقامات این کشور قرار گرفت.
رئیس دستگاه قضا در جریان سفر به هانگژو چین، ضمن سخنرانی در مراسم افتتاحیه و اختتامیه بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، با رؤسای دستگاههای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، دیدارهایی دوجانبه خواهد داشت.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در جریان شرکت و سخنرانی در اجلاسیه رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، راهکارهایی راهبردی و عملیاتی را برای توسعه هرچه بیشتر هماهنگیها و همکاریهای حقوقی و قضایی کشورهای عضو این سازمان مهم، پیشنهاد خواهد کرد.
سازمان همکاری شانگهای با دارا بودن بیش از ۴۰ درصد جمعیت جهان، بزرگترین سازمان منطقهای دنیا از لحاظ محدوده جغرافیایی و جمعیت است. کشورهای عضو این سازمان در مسیر توسعه و تقویت اقدامات مشترک در حوزههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی، دفاعی و حقوقی – قضایی، قرار دارند و سازمان مزبور در حال تبدیل به یک مجمع مهم برای همگرایی است.
حجتالاسلام محسنیاژهای در دیدار با عالیترین مقام قضایی ازبکستان در حاشیه اجلاسیه شانگهای:ما این آمادگی را داریم که تجربیات و دستاوردهای قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در حوزه «پیشگیری از وقوع جرم»، «هوشمندسازی فرآیندهای قضایی»، «آموزش قضات» و «توسعه شوراهای حل اختلاف، فرهنگ صلح و سازش، میانجیگری و داوری» را به طرف ازبکستانی منتقل کنیم
حجتالاسلام محسنیاژهای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، به شهر هانگژو چین سفر کرده است، ظهر امروز به وقت محلی، با «اسلاماف بختیار جهانگیراوویچ» عالیترین مقام قضایی جمهوری ازبکستان دیدار و گفتوگو کرد.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در جریان این دیدار، با اشاره به اهمیت همگرایی کشورهای عضو سازمان شانگهای جهت غلبه بر چالشهای منطقهای و جهانی اظهار کرد: دو کشور ایران و ازبکستان با مشترکات فرهنگی و تمدنی بالایی که دارند، ظرفیت توسعه هر چه بیشتر مناسبات و مراودات در حوزههای مختلف از جمله حوزههای اقتصادی، امنیتی، حقوقی و قضایی را دارا هستند. در برخی از این زمینهها توافقنامههایی میان طرفین به امضاء رسیده است که ضرورت دارد در جهت عملیاتیتر کردن این امور گامهای مؤثرتری را برداریم.
رئیس دستگاه قضا بیان داشت: سطح روابط و مناسبات میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان، رو به گسترش و تزاید است و رئیسجمهور فقیدِ پیشین ما از این کشور بازدید به عمل آورد و در مجموع رفتوآمدهای هیئتهای حاکمیتی میان طرفین مطلوب است؛ این امید را داریم که بواسطه این رفتوآمدها و این اشتراکات فراوانی که میان دو ملت وجود دراد، اقدامات مؤثرتر و گامهای بلندتری برای توسعه مناسبات ایران و ازبکستان برداشته شود.
رئیس قوه قضاییه گفت: اشتراکات فرهنگی و قرابتهایی که میان دو ملت ایران و ازبکستان وجود دارد سبب شد که جمهوری اسلامی ایران، ویزای شهروندان ازبکستان برای سفر به ایران را لغو کند.
رئیس عدلیه تصریح کرد: اشتراکات فرهنگی و تمدنی و همچنین سایر ظرفیتهایی که در امتداد مناسبات ایران و ازبکستان وجود دارد، این زمینه را ایجاب و ایجاد میکند که همکاریهای حقوقی و قضایی این دو کشور نیز گسترش پیدا کند؛ ما این آمادگی را داریم که تجربیات و دستاوردهای قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در حوزه «پیشگیری از وقوع جرم»، «هوشمندسازی فرآیندهای قضایی»، «آموزش قضات» و «توسعه شوراهای حل اختلاف، فرهنگ صلح و سازش، میانجیگری و داوری» را به طرف ازبکستانی منتقل کنیم.
قاضیالقضات بیان داشت: امروز با عنایت به توسعه روزافزون فناوریهای نوین در زیست بشری، بهرهگیری از ابزارهای هوشمند و الکترونیکی جهت پیشبرد امورات قضایی و حقوقی مردم، نه یک انتخاب بلکه یک اجبار است.
«اسلاماف بختیار جهانگیراوویچ» عالیترین مقام قضایی جمهوری ازبکستان نیز در این دیدار، با بیان اینکه روابط و مناسبات میان دو کشور ایران و ازبکستان همواره بر اساس احترام متقابل بوده و بر پایه ریشهها و اشتراکات فرهنگی و تاریخی قرار داشته است، گفت: با توجه به این اشتراکات عمیق، ما آماده انجام همکاریهای گسترده با ایران در سطوح مختلف هستیم.
وی با اشاره به ارتقاء سطح تعاملات و همکاریها میان ایران و ازبکستان طی سنوات اخیر، عنوان کرد: کشور ازبکستان از همکاریهای تنگاتنگ با ایران در مقولههای مختلف به ویژه در خصوص موضوعات قضایی، کاملاً استقبال میکند.
عالیترین مقام قضایی جمهوری ازبکستان خاطرنشان کرد: تلاش ما این است تا در اجلاس سال آینده رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که قرار است به میزبانی ایران برگزار شود، حضوری فعالانه و بابرنامه داشته باشیم.
محسنیاژهای در دیدار با عالیترین مقام قضایی هند در حاشیه اجلاسیه شانگهای:کشورهای عضو دو سازمان و پیمان مهم «شانگهای» و «بریکس» عمدتاً از کشورهای متنفذ و اثرگذار در معادلات جهانی و منطقهای هستند
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در جریان این دیدار، با اشاره به ظرفیتهای بالای سازمانها و پیمانهایی نظیر «شانگهای» و «بریکس» اظهار کرد: کشورهای عضو دو سازمان و پیمان مهم «شانگهای» و «بریکس» عمدتاً از کشورهای متنفذ و اثرگذار در معادلات جهانی و منطقهای هستند؛ فلذا ضرورت دارد سطح تعاملات و مراودات اعضای «شانگهای» و «بریکس» درخصوص موضوعات و مقولات مختلف و چالشهای پیشروی جهانی، هر چه بیشتر توسعه و گسترش یابد.
رئیس دستگاه قضا بیان داشت: اعتقاد راسخ جمهوری اسلامی ایران آن است که ما در شانگهای و بریکس میتوانیم به راهبرد همکاری مشترک برای غلبه بر چالشها و معضلات جهانی بویژه در سطوح امنیتی، نائل آییم. ما میتوانیم در حوزههایی که منافع مشترک داریم، سطح مناسبات را هر چه بیشتر گسترش دهیم.
رئیس عدلیه با اشاره به توسعه روزافزون فناوریهای هوشمند و اثرگذاری سبک زندگی هوشمند در جامعه جهانی، گفت: پیشرفتهای بعضاً روزانه در عرصه هوشمندسازی فرآیندهای زیستی، ایجاب میکند که قوانین و مقررات بویژه در حوزههای قضایی و حقوقیِ مرتبط با زیستبوم دیجیتال، بهصورت مستمر پالایش و روزآمد شوند؛ در این عرصه کشورهای عضو شانگهای و بریکس میتوانند دامنه تعاملات و همکاریهای خود را گسترش دهند، تا از این رهگذر بتوانیم بر تهدیدات سایبری نیز فائق آییم.
قاضیالقضات بیان داشت: در حوزه رمزارزها و ارزهای دیجیتال نیز نیازمند تعریف مجدد مفاهیم و روزآمدسازی قوانین مربوطه هستیم؛ کشور هند در این عرصه به توفیقاتی نائل آمده و ما از دریافت تجربیات هند در این زمینه استقبال میکنیم؛ متعاقباً این آمادگی را داریم که تجربیات و دستاوردهای خود در عرصههای مختلف بویژه غلبه بر چالشهای امنیتی و حقوقی و همچنین توسعه دادرسی الکترونیکی و هوشمندسازی فرآیندهای قضایی را به طرف هندی ارائه دهیم.
محسنیاژهای در ادامه با اشاره به یکجانبهگراییها و یکسونگریهای برخی دوّل غربی در حوزه مسائل مختلف جهانی، اظهار داشت: برخی دوّل غربی درخصوص مسائل مبتلابه جهانی از جمله «تروریسم»، «حقوق بشر»، «مقولات حقوقی و کیفری» و غیره، نظر و تفسیر مطلوب خود را دارند و درصدد هستند این نظر و تفسیر یکجانبه و یکسویه را به کل جهان تحمیل کنند؛ قطعاً کشورهای مستقل باید با بسط همکاریهای مشترک در زمینههای حقوقی و قضایی، سد راه این رویکرد غیرمنصفانه و ناعادلانه غربیها شوند و تفسیری عادلانه، منصفانه و حقمدرانه از مفاهیمی نظیر «تروریسم»، «حقوق بشر» و «مقولات حقوقی و کیفری» به جهانیان ارائه دهند.
رئیس قوه قضاییه در ادامه این دیدار با اشاره به ایرانیانی که در هند به سبب ارتکاب جرم در زندان به سر میبرند و متقابلاً اتباع هندی که به سبب اعمال مجرمانه در ایران زندانی هستند، گفت: ما آمادگی انعقاد تفاهمنامه در زمینههای مختلف حقوقی و قضایی بویژه استرداد محکومان را با هند داریم و معتقدیم برخی از محکومان تبعه دو کشور که در زندانهای ایران و هند، تحمل کیفر میکنند، مجرمان حرفهای محسوب نمیشوند و صرفاً بواسطه فریفته شدن، مرتکب جرم شدهاند، فلذا شایسته دریافت ارفاقات قانونی هستند.
عالیترین مقام قضایی هند نیز از آمادگی کشور متبوع خود برای انعقاد تفاهمنامه گسترش مناسبات حقوقی و قضایی با ایران خبر داد.
برای کمک به صلح و آرامش دنیا نیاز است کشورها همکاری بیشتری با هم داشته باشند
محسنیاژهای در ادامه این دیدار با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفت: با شروع دور جدید تجاوزات وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه، ما شاهدیم که روزانه دهها غیرنظامی که عمدتاً زنان و کودکان هستند، توسط ماشین جنگی این رژیم کشته و مجروح میشوند و صهیونیستها به صورت هدفمند مراکز درمانی، آموزشی و مقرهای آوارگان را مورد هدف قرار میهند و معالأسف، جامعه جهانی در متوقف کردن ماشین جنگی رژیم صهیونیستی ناتوان بوده است؛ علیایحال اعتقاد ما آن است که باید از ظرفیتهایی نظیر اجلاسیه شانگهای برای وادار کردن رژیم صهیونی به توقف جنایت در غزه بهره بگیریم.
قاضی «سانجیو خان» عالیترین مقام قضایی جمهوری هند نیز در این دیدار، با اشاره به اشتراکات فراوان فرهنگی و تاریخی دو کشور ایران و هند، اظهار کرد: بهرهگیری فراوان از زبان فارسی در شعر و ادبیات مردم هند و همچنین وجود ساختمانهایی تاریخی و زیبا در سرزمین هند که توسط معماران ایران بنا شدهاند، نشاندهنده عمق اشتراکات فرهنگی میان دو کشور است.
وی در ادامه، ضمن اشاره به آمادگی هند برای توسعه همکاریها با ایران در سطوح مختلف، گفت: ما آمادگی داریم که در تعامل و همراهی با مقامات قضایی ایران، به مبارزه مشترک و یکپارچه با آسیبهای موجود بپردازیم.
عالیترین مقام قضایی جمهوری هند همچنین با اشاره به دستاوردهای سیستم قضایی این کشور در حوزههای هوشمندسازی و دادرسی الکترونیک، خواستار توسعه همکاریها با دستگاه قضایی ایران در خصوص این موضوعات شد.
محسنیاژهای در دیدار با عالیترین مقام قضایی قزاقستان در حاشیه اجلاسیه شانگهای: کشورهای ایران و قزاقستان دارای چندین توافقنامه قضایی هستند که یا در مرحله اجرا قرار دارند و یا باید اجرا و پیادهسازی شود.
محسنیاژهای، با «مرگالیف اسلام بیک» عالیرتبهترین مقام قضایی قزاقستان دیدار و گفتوگو کرد.
محسنی اژهای طی سخنانی در این دیدار اظهار کرد: کشورهای ایران و قزاقستان دارای چندین توافقنامه قضایی هستند که یا در مرحله اجرا قرار دارند و یا باید اجرا و پیادهسازی شوند؛ ما بر اجرای این توافقنامهها در راستای بهبود روابط و تعاملات قضایی فیمابین میان ایران و قزاقستان تاکید داریم.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد: سفر سال گذشته مقامات عالیرتبه کشور قزاقستان به ایران، بسیار اثربخش بود و توانست به تحکیم و ارتقاء سطح روابط دوجانبه کمک شایانی کند؛ ما باید تا آنجا که میتوانیم تلاش خود را در راستای توسعه مناسبات میان دو کشور انجام دهیم.
«مرگالیف اسلام بیک» عالیترین مقام قضایی کشور قزاقستان نیز در این دیدار با بیان اینکه رویکرد این کشور توسعه روابط با همه همسایگان است، گفت: همکاری و تعامل حداکثری و تقویت روابط میان قزاقستان و ایران در همه حوزهها به ویژه حوزه قضایی برای غلبه بر چالشهای موجود، در دستور کار ما قرار دارد.
وی همچنین گفت: از اینکه سال آینده، اجلاس رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به میزبانی ایران برگزار میشود، خرسند هستیم و بسیار تمایل داریم که در این نشست حضور داشته باشیم.
طرفین در ادامه این گفتگوی دو جانبه، برخی مصادیق از مشکلات سرمایهگذاران دو کشور که دچار آسیبهای حقوقی قضایی شدهاند را مطرح کرده و در رابطه با راهکارهای حل و فصل این مشکلات، به تبادل نظر پرداختند.
همچنین محسنیاژهای در جریان این سفر با رئیس با عالیرتبهترین مقام قضایی تاجیکستان دیدار و گفتوگو کرد.
محسنی اژهای در جریان این دیدار با اشاره به مشترکات فرهنگی و زبانی فراوان میان ایران و تاجیکستان گفت: اعتقاد ما آن است که برای مقابله با چالشهای جهانی و منطقهای، ضرورتاً باید با کشورهای همسایه بهویژه تاجیکستان که دارای مشترکات فراوان فرهنگی و زبانی هستیم، به همکاری و تعامل هرچه بیشتر نائل آییم.
رئیس قوه قضاییه بیان داشت: ایران و تاجیکستان با عنایت به مشترکات موجود، از این ظرفیت بهرهمندند که نگاه و درک خود را هرچه بیشتر نسبت به سلسله مسائل و پدیدههای جهانی و مقولاتی نظیر حقوق بشر نزدیک و نزدیکتر کنند. ما نقطهنظرات تاجیکستان در قبال مسائل حقوق بشری را ارج مینهیم.
رئیس دستگاه قضا گفت: در مقابله با چالشهای منطقهای و جهانی چنانچه ما کشورهای همسایه به تعامل و تشریک مساعی نرسیم، آسیبهایی متوجه ما خواهد شد؛ بنابراین تعامل منطقهای و همسایگی برای مقابله با چالشها، یک اصل اساسی است.
رئیس عدلیه بیان داشت: ظرفیتهای دو کشور ایران و تاجیکستان، توسعه مناسبات و مراودات دو کشور را در حوزههای مختلف از جمله سلسله مسائل حقوقی و قضایی، میطلبد.
محسنی اژهای اظهار داشت: سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان، سفر مبارکی بود و میتواند توسعه هرچه بیشتر مناسبات و مراودات دو کشور را رقم بزند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به جنایات و نسل کشی رژیم صهیونیستی در غزه گفت: همه جهانیان به ویژه کشورهای مسلمان منطقه، در قبال جنایات فجیع رژیم صهیونیستی در غزه مسئولیت دارند؛ ما باید از ظرفیتهای مجامع منطقهای و بینالمللی نظیر سازمان شانگهای جهت اتخاذ اقدامات موثر برای مقابله با جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی در غزه بهره بگیریم.
در جریان این دیدار، عالیترین مقام قضایی تاجیکستان، ضمن اظهار خرسندی از دیدار با رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران گفت: با عنایت به سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان، فصل جدیدی از مناسبات و مراودات میان این دو کشور همسایه آغاز شده است و ما در تاجیکستان از بسط و توسعه رتباطات با جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف استقبال میکنیم.
عالیترین مقام قضایی تاجیکستان گفت: فرهنگ مشترک و همزبانی دو کشور ایران و تاجیکستان، زمینههای توسعه همکاری و مناسبات را میان دو کشور گسترش داده و سبب شده نگاه و راهحل دو کشور در خصوص بسیاری از مسائل، یکسان و مشابه باشد.
عالیترین مقام قضایی تاجیکستان بیان داشت: این مایه افتخار و مباهات ماست که در اجلاسیهها و مجامع جهانی همچون ایرانیان به زبان فارسی صحبت میکنیم و همین زبان مشترک گویای غنای تمدنی و اشتراکات فرهنگی میان ایران و تاجیکستان است.
انتهای پیام/